Olej arganowy - właściwości

Drzewo arganowe i olej arganowy.

Olej arganowy zwany „eliksirem młodości” już od dawien dawna służy Marokańczykom do celów kosmetycznych, medycznych jak i kulinarnych. Dopiero od niedawna zostały docenione jego właściwości przez resztę świata. Jest zarówno wspaniałym kosmetykiem jak i środkiem leczniczym. Olej kosmetyczny należy do prestiżowych kosmetyków używanych w najlepszych salonach SPA. Smak oleju spożywczego docenią smakosze. Obniża poziom cholesterolu i zdrowotnie wpływa na nasz organizm.

Składniki oleju arganowego: tokopherole, triterpenalkohole, monoazylglyzerole, phytosterole tłuszcze zarówno nasycone jak i nienasycone, a także kwasy tłuszczowe OMEGA.

Jak używać olej arganowy kosmetyczny?

Olej arganowy polecany jest do pielęgnacji ciała, paznokci oraz do pielęgnacji włosów, zarówno do wcierania w skórę głowy, jak i do nacierania końcówek w celu ochrony przed działaniem słońca. Olej arganowy można stosować bezpośrednio na włosy, skórę twarzy oraz ciała. Jest to olej szybko wchłaniający się w skórę. Obecność kwasu oleinowego sprzyja penetracji w głąb skóry składników aktywnych naturalnie w nim obecnych.

Zastosowanie produktu

Jako kosmetyk do twarzy:

- Codziennie wieczorem lekko masując należy nanieść kilka kropli oleju arganowego na twarz i szyję. Dodatkowo zaleca się stosowanie oleju pod oczy w celu uelastycznienia skóry oraz zapobieganiu powstawaniu zmarszczek. Aplikować na umytą, lekko wilgotną skórę twarzy, szyi, dekoltu oraz okolice oczu, delikatnie wklepując. Okrężnymi ruchami, wykonujemy masaż skóry pod oczami, podążając w kierunku skroni. Stosując systematycznie olej arganowy odżywimy swoją skórę, dodając jej blasku i elastyczności. Będzie ona mniej podatna na działanie czynników zewnętrznych, które ją wysuszają.

- Jako dwufazowy nawilżacz w połączeniu z żelem hialuronowym: nałożyć na zagłębienie dłoni żel hialuronowy, dodać kilka kropli oleju arganowego. Po zmieszaniu nakładać, delikatnie masując i wklepując w skórę. Proporcje oleju arganowego do żelu hialuronowego stosuje się w zależności od potrzeb i rodzaju cery. W przypadku cery tłustej dodajemy mniejszą ilość oleju, a w przypadku cery suchej większą ilość.

- Odrobinę oleju można dodać do kremu do twarzy tuż przed nałożeniem, zwiększa to walory i właściwości pielęgnujące preparatu. W przypadku gęstych maści i kremów nadaje lepszy poślizg przy nakładaniu: nałożyć na zagłębienie dłoni porcję kremu i dodać olej arganowy. Zmieszać palcami na jednolitą masę. Nakładać delikatnie masując i wklepując w skórę.

- Jako dodatek do wzbogacenia maseczek w proszku: dodać kilka kropli oleju arganowego do wybranej maseczki. Rozrobić na jednolitą masę i nakładać na twarz.

Jako kosmetyk do całego ciała:

- Olej arganowy należy stosować na umytą, lekko mokrą skórę (najlepiej po kąpieli). Delikatnie wmasować w skórę całego ciała i pozostawić do wchłonięcia. Regularne stosowanie oleju sprawi, że skóra będzie głęboko nawilżona i odżywiona, a problemy ze zrogowaciałym naskórkiem odejdą w niepamięć.

- Niewielką ilość oleju arganowego można dodać do balsamu do ciała tuż przed użyciem: po kąpieli zmieszać na dłoni balsam z olejem arganowym i bezpośrednio aplikować na skórę całego ciała w celu jej nawilżenia.

Jako kosmetyk do włosów:

- Olej arganowy może być wykorzystywany jako maseczka do włosów

(przygotowywana regularnie raz w tygodniu daje widoczne efekty regeneracyjne, nawilżające i pielęgnacyjne) lub jako naturalne, codzienne nawilżenie końcówek włosów, które narażone były na działanie czynników zewnętrznych.

W pierwszym przypadku należy delikatnie wmasować odrobinę oleju w skórę głowy (włosy mogą być lekko wilgotne) oraz w końcówki włosów, zawinąć w ręcznik lub czepek, a następnie pozostawić na około 30 minut. Po tym czasie umyć włosy szamponem. Jest to doskonała terapia, która nawilży i ochroni nasze włosy przed rozdwajaniem się. Włosy nabiorą połysku.

Jeśli chcemy korzystać z oleju każdego dnia, należy nakładać niewielka ilość zaraz po umyciu, a następnie rozczesać włosy. Takie działania sprawią, że włosy będą nawilżone, odporne na działanie czynników zewnętrznych, a dodatkowo będą lśniące jak nigdy dotąd.

- Olej arganowy również może być używany na noc do włosów. Wetrzeć w skórę głowy oraz końcówki. Rano umyć włosy szamponem.

Jako kosmetyk do paznokci:

Regularne stosowanie oleju arganowego do paznokci sprawi, że po niedługim czasie będą mocniejsze i twardsze, nie mówiąc o połysku. Zaleca się stosować olej arganowy u osób, które mają problemy z łamiącymi i rozdwajającymi się paznokciami. Olej arganowy wcieramy w paznokcie codziennie i pozostawiamy na ok 30 min.

Jako kosmetyk do dłoni:

Zaleca się stosowanie oleju arganowego do suchych, zniszczonych dłoni.

Jako kosmetyk walczący z problemami skóry:

Olej arganowy dzięki zawartości witaminy E – witaminy młodości, doskonale radzi sobie z zmarszczkami, cellulitem i rozstępami. Dodatkowo jest bardzo skuteczny w walce z trądzikiem, egzemą oraz zapalaniem skóry.

Jako kosmetyk do pielęgnacji skóry dziecka:

Ze względu na fakt, że jest to olej w 100% naturalny i ma ogromne właściwości pielęgnacyjne i odżywcze jest także najlepszym rozwiązaniem jako oliwka do pielęgnacji skóry niemowląt. Po użyciu skóra dziecka stanie się miękka i odżywiona. Będzie również chroniona przed działaniem czynników zewnętrznych.

Jako kosmetyk do opalania oraz po opalaniu:

Używając olej arganowy do opalania nasza skóra osiągnie złocisty kolor. Zaczerwienioną od słońca skórę warto nawilżyć olejem arganowym, który działa orzeźwiająco i kojąco. Opalanie się powoduje, że skóra szybciej się starzeje, warto więc poszukać środków na opóźnienie tego procesu. Jednym z nich i chyba najlepszym jest olej arganowy.

Jako kosmetyk do kąpieli:

Dodając kilka kropli oleju arganowego do kąpieli spowoduje, że po wyjściu z wanny nie będzie potrzeby dodatkowego użycia balsamu.

Jak używać olej arganowy spożywczy?

Olej arganowy spożywczy nadaje się bezpośrednio do spożycia jako dodatek i dressing do sałatek, sosów, jako marynata do mięs i innych produktów spożywczych. Znakomicie smakuje w połączeniu z białym pieczywem. Jest również wyśmienity do ryb. Olej arganowy zaleca się spożywać na zimno (nie używać do smażenia) lepiej dodać na koniec gotowania (przed podaniem dania) aby nie stracił swoich zdrowotnych właściwości. Zaleca się pić 1 łyżkę oleju arganowego codziennie (najlepiej na czczo) w celu obniżenia poziomu cholesterolu oraz poprawy krążenia. Olej arganowy spożywczy ma lekko czerwony kolor i posmak orzeszków ziemnych. Jego specyficzny smak z całą pewnością docenią smakosze.

Drzewo arganowe i olej arganowy.

Olej arganowy zwany „eliksirem młodości” już od dawien dawna służy Marokańczykom do celów kosmetycznych, medycznych jak i kulinarnych. Dopiero od niedawna zostały docenione jego właściwości przez resztę świata. Jest zarówno wspaniałym kosmetykiem jak i środkiem leczniczym. Olej kosmetyczny należy do prestiżowych kosmetyków używanych w najlepszych salonach SPA. Smak oleju spożywczego docenią smakosze. Obniża poziom cholesterolu i zdrowotnie wpływa na nasz organizm.

Składniki oleju arganowego: tokopherole, triterpenalkohole, monoazylglyzerole, phytosterole tłuszcze zarówno nasycone jak i nienasycone, a także kwasy tłuszczowe OMEGA.

Drzewo arganowe:


Drzewo arganowe (argania spinosa) zwane również „drzewem żelaznym“ jest jednym z najstarszych drzew na świecie. Żyje i owocuje średnio 150-200 lat. Dość często spotykane są okazy, które żyją nawet 400 lat. Dorasta do wysokości 10 metrów, a korona drzewa może posiadać średnicę nawet 14 metrów. Argana jest drzewem cierniowym o poskręcanym sękatym pniu. Charakterystyczną cechą drzewa arganowego są korzenie, które dochodzą do 30 metrów w głąb ziemi i sięgają wody gruntowej. Dzięki temu argana może egzystować i owocować w ciężkich warunkach pustynnych. Doskonale znosi temperaturę od 0 do 50 stopni Celsjusza i może przetrwać długotrwałą suszę.

Owocuje co drugi rok w miesiącu lipcu, a w latach szczególnie suchych robi sobie przerwy w owocowaniu. Drzewo arganowe jest drzewem endemicznym. Rośnie jedynie w Maroku w ekologicznie czystym środowisku, a dokładnie w południowo-zachodniej część tego kraju w dolinie Souss,  gdzie egzystuje około 20 mln. drzew na powierzchni 800 000ha. W różnych krajach świata bez skutku podjęto próby uprawy drzewa arganowego. Jedynym krajem, w którym się przyjęło jest Meksyk, ale niestety nie zaowocowało tracąc na swojej wartości. Dojrzały owoc argany ma wielkość małej śliwki, żółto-brązowy kolor i gorzki miąższ. Pod mięsista skórką znajduje się orzech, którego skorupka jest 16 razy twardsza od skorupki orzecha laskowego i od 1 do 3 nasion, z których produkuje się olej arganowy zwany też „płynnym złotem Maroka”.

 

 

Ciekawostką jest to, że owocami argany żywią się kozy i one są współproducentami cudotwórczego kosmetyku. Po krętym pniu wspinają się na arganę podjadając liście i owoce, a w miejscu w którym je wydalają wyrasta nowe drzewo arganowe. Dawniej tubylcy zbierali owoce przetworzone w kozich odchodach, co ułatwiało rozłupanie twardej skorupy produkując w ten sposób najcenniejszy olej arganowy. Jest on jednak trudnodostępny i dużo droższy od oleju uzyskiwanego bezpośrednio z owoców argany (raczej nie dostaniemy go w sklepiku na suku ;-)) Tą tradycyjną formę stopniowo wyparło mniej niesmaczne i industrialne podejście. 

Zbiory i tłoczenie:
Żniwa na przestrzeni lipca, sierpnia i września są szczególnie ciężkie ze względu na bardzo wysokie temperatury, a także na szczególne warunki zbierania orzechów arganowych i tłoczenie oleju. Drzewa arganowe nie są wstrząsane przez maszyny lecz przez wspinające się na nie kozy. W momencie dojrzałości owoce samoczynnie spadają na ziemię.

Tłoczeniem oleju w Maroku zajmują się kobiety. Ziarna pochodzące z owocu argany są zbierane, suszone, a następnie prażone, by w kamiennym żarnie ręcznie rozbić ich twardą skorupę. Powstający mus przy pomocy letniej wody jest zmieszany na pastę, z której ręcznie wyciska się olej. Olej arganowy spożywczy posiada  lekko czerwonawy kolor o delikatnym posmaku orzeszków ziemnych. Olej kosmetyczny jest dodatkowo poddawany obróbce gdzie traci swój czerwony kolor jak i orzechowy posmak. Z jednego drzewa arganowego zbiera się około 30 kg owoców, a następnie z tej masy produkuje się około 1 litr oleju. Produkcja 1 litra oleju to około 1,5 dnia pracy. Szacuje się, że rocznie zbieranych jest ok. 350 tys. ton owoców, z których wytwarza się ok. 11mln. litrów oleju. Dla porównania rocznie produkuje się ok 2,5 mld litrów oliwy z oliwek.


Właściwości oleju arganowego:
Olej arganowy jest w swoim składzie i właściwościach absolutnie wyjątkowy, szczególnie kiedy jest tłoczony metoda ręczną (na zimno). Posiada wiele cennych właściwości medycznych potwierdzonych wieloma badaniami. Koncerny farmaceutyczne jak i kosmetyczne powoli akceptują działanie oleju arganowego. W 1998 roku UNESCO zaliczyło obszar na którym rośnie argana jak i samo drzewo arganowe do rezerwatów BIOSFERY Naszego Globu.

Wprowadzono również wiele projektów wspomagających utrzymanie rezerwatu jak i rozszerzenie badań dotyczących jego właściwości.
- szybko się wchłania
- dogłębnie nawilża
- ma złoty kolor
- bogaty w witaminę E
- bogaty w fenole oraz kwasy fenolowe
- bogaty w karoten
- naturalny przeciwutleniacz
- działa przeciwzapalnie
- bogaty w tłuszcze oraz kwasy tłuszczowe
- bogaty w kwas palmitynowy
- bogaty w kwas stearynowy
- posiada kwas oleinowy
- posiada kwas linolowy
- bogaty w skwalen, który chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, przyczyniających się do zmian nowotworowych.

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 Po drugiej stronie czasu , Blogger