Bożonarodzeniowy plan kulinarnych przygotowań czyli zaplanuj święta!

Miesiąc przed Wigilią :
* zbierz rodzinę i wspólnie stwórzcie listę bożonarodzeniowych potraw, uwzględniając Wasze gusta, wygodę i budżet.
* kup wszystkie składniki, które bez szwanku dotrwają do świat
* możesz zrobić i zamrozić już teraz: uszka do barszczu, pierogi z kapustą i grzybami, bigos.
* upiecz pierniczki i umieść je w szklanym pojemniku.

Tydzień przed Wigilią
* upiecz piernik.
* nastaw kwas buraczany do barszczu.
* zrelaksuj się! Panujesz nad sytuacją, bo masz dobry plan.

Trzy dni przed Wigilią
* namocz śledzie.
* polukruj pierniczki.
* przez noc namocz mak do makowca.
* przez noc namocz groch i grzyby.

Dwa dni przed Wigilią
* dokup brakujące świeże produkty: to, czego na pewno zabraknie, i to, o czym mogłaś zapomnieć.
* upiecz makowiec i sernik i odstaw do lodówki lub innego chłodnego miejsca.
* przyrządz śledzie w śmietanie i wstaw do lodówki.
* przygotuj kapustę z grochem i wstaw do lodówki.

Dzień przed Wigilią
* oblej piernik polewą czekoladową.
* przygotuj karpia w galarecie i wstaw do lodówki.
* uwarz kompot z suszonych owoców i odstaw w chłodne miejsce.
* zrób makaron do zupy grzybowej i klusek z makiem.

Poranek, 24 grudnia
* ugotuj makaron i zupę grzybową.
* przygotuj kluski z makiem.

3 godziny przed kolacją wigilijną
* ugotuj barszcz.

Tuż przed kolacją wigilijną
* ugotuj uszka i podgrzej barszcz oraz zupę grzybową.
* ugotuj pierogi z kapustą i grzybami.
* podgrzej kluski z makiem oraz kapustę z grochem.
* usmaż karpia.

25 i 26 grudnia
* lodówka pełna jest jeszcze smakołyków. Nie pozwólcie im się zmarnować!

Powodzenia!

3 komentarze:

mama synka pisze...

wrzuć plan sprzątania ,robienia prezentów czy kupowania, robienia zakupów i plan pielęgnacji siebie:) Bo to zbyt piękne...:)

Agnieszka Woźniak pisze...

Niezły plan, chyba sama będę też musiała sobie ułożyć podobny bo za wsze przed świetami wariuje

testowanie-po-ekranie.blogspot.pl

Monika dz. pisze...

mnie te świeta przerażają... jeszcze chrzciny robimy, heh

Copyright © 2016 Po drugiej stronie czasu , Blogger