Inspiracje z internetu :)

Inspiracje z internetu :)


Pizzerka z parówki.
Przygotuj ciasto na pizze, rozwałkuj i połóż obraną parówkę. Parówkę owiń ciastem i zlep brzegi jak pieroga. Ponacinaj wzdłuż, przecinając parówkę i wywiń jak pokazuje zdjęcie. Stworzy się piękna forma - kształt kłosa. Gotową pizzerkę wkładamy do rozgrzanego pieca i pieczemy na rumiany kolor. Po wyjęciu z pieca posyp serem i wcinaj.
Gwarancja smaku.



Pyszne danie z chleba. 

Potrzebne będą takie składniki jak: cebula, bazylia, ser, można użyć także szpinaku, pieczarki lub innych ulubionych... Chleb kroimy w kostkę, nie docinając do końca, spód chleba pozostawiamy nie przecięty. W szczeliny wkładamy składniki, umieszczamy w piekarniku i grzejemy w temperaturze 80 stopni do stopienia sera. 
Ciekawy jest także przepis z jajkiem wlanym w szczeliny, powkładanym boczkiem i serem, posypane serem także na wierzchu. Po wyciągnięciu z piekarnika prószymy szczypiorkiem.



Rogaliki z nadzieniem nutellowym.
Na plaster ciasta francuskiego (jeśli chcesz zaoszczędzić czas, to kup gotowe, jeśli czasu masz w nadmiarze - poniżej przepis) nakładamy łyżkę nutelli, jak ktoś lubi dorzuca pianki, zaklejamy boki i wrzucamy do piekarnika
Niebo!!!

Składniki:
40 dag mąki pszennej zwykłej (można rozdzielić na 150 g mąki krupczatki, 250 g mąki tortowej), 40 dag schłodzonego masła, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 200 ml wody (można regulować, tak by ciasto było pulchne, dało się dobrze wałkować, nie przylegając do wałka)

Sposób przygotowania:
Zagniatamy ciasto z mąki, jajka i wody. Wyrabiamy jednolite, dosyć miękkie i nieklejące się ciasto (takie jak na pierogi) i schładzamy w lodówce min. 30 minut.
Rozwałkowujemy masło przez mokre płótno (lub papier do pieczenia) w prostokąt i schładzamy w lodówce do chwili, aż będzie miało taką konsystencję jak schłodzone ciasto podstawowe. Po schłodzeniu wykładamy na stolnicę ciasto podstawowe i rozwałkowujemy je na placek. W środku grubszy, a przy brzegach nieco cieńszy. Na środku rozwałkowanego placka położyć 'ciasto maślane' i przykrywamy je ciastem podstawowym, składając placek w kopertę. Ciasto wałkujemy na prostokąt, zachowując jeden kierunek wałkowania (od siebie na przód). Rozwałkowany placek składamy na trzy części i oziębiamy w lodówce min. 1h. Oziębione ciasto wałkujemy ponownie na prostokąt, składamy i oziębiamy tak jak poprzednio, po czym znowu rozwałkowujemy. Czynność rozwałkowywania i oziębiania trzeba powtórzyć co najmniej cztery razy.
Ciasto francuskie wstawia się do piekarnika nagrzanego do temp. 220-240°C na ok 10-12 minut. Podczas pieczenia ciasto powinno trzykrotnie zwiększyć swoją objętość i rozwarstwić się na cienkie, kruche płatki.


Galaretkowe pomarańcze 

to ciekawe rozwiązanie i pomysł na imprezy dziecięce.
Przetnij pomarańcze na pół i wyjedz środek z owoców. Przygotuj galaretę (lub kilka różnych smaków/kolorów) i wypełnij nią połówki. Poczekaj aż galareta stężeje i pokrój pomarańcze w półksiężyce.




Zapiekane bułki.

Zetnij czubek bułki i wydrąż środek. Spód posyp pieprzem i solą lub sosem barbecue, wyłóż wędliną, wbij jajko, dopraw i całość umieść w nagrzanym piekarniku i piecz to ścięcia się białka. Pomidor, papryka, ser, sosy do smaku...
Zdjęcie przedstawia nieco inny posiłek - jest to jajko z ziemniakami i wędliną




Ciastka z chrupek ryżowych/ inaczej ryżu preparowanego.

Rozpuść w połowie szklanki mleka 1kg krówek i czekoladę mleczną. Masę zagotuj i odstaw, by ostygła. Do gotowej wsyp chrupki ryżowe i zamieszaj dokładnie. Uformuj kulki i zostaw do całkowitego stężenia.






4 komentarze:

nusinka pisze...

Galaretke robiłam, ryż często u nas gości ale to z parowkami cudo muszę zrobić. Dzięki za idealny pomysł mniam :)

Monika dz. pisze...

ciekawe te parówki

Ava Valk pisze...
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
Rev!-Art pisze...

Te inspiracje sa zadziwiajace :) Wyroznilam Twoj blog w Liebster Blog. Oto link: http://revi-art-hm.blogspot.com/2013/04/liebster-blog-wyroznienie.html?m=1 . Mam nadzieje,ze dolaczysz :) Pozdrawiam cieplo.

Copyright © 2016 Po drugiej stronie czasu , Blogger